CleanRoom Technology interview

Intervju za Cleanroom Technology – Miloš Perović

Prošlog meseca imali smo veliku čast da imamo intervju za najrelevantniji portal u industriji čistih soba, Cleanroom Technology. Naš COO i direktor sektora Čiste sobe, Miloš Perović, dao je svoja mišljenja o našem poslovanju, inovacijama i pandemiji. Ovde ili na njihovoj web stranici možete pročitati čitav intervju.

U intervjuu za Cleanroom Technology, Miloš Perović, direktor sektora za čiste sobe sa ponosom je razgovarao o važnosti čistog vazduha u kontrolisanom okruženju u vreme pandemije.

Kompanija Termovent, specijalista za HVAC, vodio je Perović od svog osnivanja 1993. godine. Sada, sin osnivača, Miloš Perović, pomaže u vođenju kompanije kao njen COO i direktor sektora za čiste sobe. Perović se probio do ove uloge, počevši od studentskih dana operativnim radom i prolazeći kroz sve funkcije. „Svaki posao je bio sjajna lekcija i verujem da je postepeni put do rukovodećih pozicija jedini put koji vam može doneti uspeh u vođenju posla na duži rok“, kaže on.

Termovent posluje kroz tri profitna centra; proizvodnja klima komora, proizvodnja modularnih panela za čiste sobe, kao i inženjerske usluge koje su uglavnom fokusirane na tehnologiju čistih soba.

Termovent

„Sva tri sektora su čvrsto povezana, pre svega kroz inženjering, gde su pored proizvodnje potrebne opreme uključeni i stručnjaci iz sva tri sektora, koji svojim znanjem i iskustvom pružaju uslugu po sistemu ključ u ruke“, kaže Perović . Objašnjava da, iako su odvojena odeljenja, imaju tendenciju da sinergijski rade na velikom broju projekata. „Mislim da je to jedna od najvećih prednosti naše kompanije.“

Perović smatra da se kohezivan rad primenio ne samo na divizije već i na same timove. Objašnjava da kada se timu donesu izazovi, to donosi inovacije u svakodnevni rad i čini naš tim, kao i kompaniju iz dana u dan boljim. „Veoma mi je važno da se svakoga dana svi dobro osećaju na poslu. Naša kompanija je porodična firma. Brat i ja smo nasledili mog oca, koji je sada u ulozi predsednika i savetnika, i svakodnevno se trudimo da to uvodimo „porodične“ vrednosti za ostatak kompanije“.

Ovaj stav prati njegov stil rukovođenja dok objašnjava da vodi sopstvenim primerima. „Verujem da je rad posvećen ljudima put koji će našu kompaniju dovesti do uspeha, jer kada ljudi uživaju u radu i vide poslodavca kao „partnera“, onda se ne brinem da će u „teškim vremenima“ dati 101% svog kapaciteta“.

Da je to morao da stavi u jednu reč bilo bi POVERENJE. Činjenica je da uglavnom imamo dugoročna partnerstva, odnosno partnerstva koja traju više od jedne decenije, i na to smo veoma ponosni “, kaže Perović. Naravno, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nije bilo poverenja među partnerima. Pored ovoga, on misli da su dve ključne stvari za rad sa partnerima:
• Kvalitet nikada ne sme da pati;
• Pošteno partnerstvo u kojem je cilj uvek win-win.

Trudim se da ih prenesem svakom kolegi, jer mi se čini da su oni ključ za sklapanje partnerstava sa klijentima“, dodaje Perović.

Čiste sobe

Konkurencija

Perović objašnjava da je konkurencija jaka i ozbiljna, kao u svakom poslu, ali na tržištima na kojima igra Termovent nalaze se i neke od najvećih svetskih kompanija. „Čiste sobe su partner najnovijih tehnologija!“
Ova važnost „iza kulisa“ dodaje veliki pritisak da se stalno unapređuju proizvodi, dodaje Perović. Da bi prešao krivu, objašnjava da kompanija sklapa partnerstva sa velikim brojem konkurenata i oni pokušavaju da uče jedni od drugih. To nije uobičajeno u mnogim industrijama i pokazuje posebnu prirodu sektora čistih soba.

COO kaže da su dve stvari izdvojile sektor čistih soba od ostalih: stalne inovacije i veliko širenje. “Stalne inovacije su nešto što ispunjava naš svakodnevni rad i volimo kad vidimo da je naš razvojni sektor, zajedno sa sektorom čistih prostorija, smislio novi proizvod ili softversko rešenje. Velika ekspanzija, posebno u ovom trenutku tokom COVID-19 pandemije, daje nam veliki vetar u leđa da jedna srpska kompanija može da se istakne kvalitetom, rokovima i pouzdanošću i da svoj proizvod prodaje širom sveta“.

“Ono što naše poslovanje razlikuje od konkurencije jeste ta sveobuhvatnost, odnosno inženjering i proizvodnja pod jednim krovom. S tim u vezi, verujem da konkurencija nije velika i da smo kompanija sa jedinstvenom ponudom”, kaže Perović. „Svaki deo naše kompanije ima svoju konkurenciju koja je veoma jaka, međutim kada kombinujemo sva tri sektora onda postajemo vrlo jedinstveni i to je naša velika snaga.“

Izazov za ovo je što se regulative uvek podižu. „Zahtevi kompanija koje se bave tehnologijom čistih soba rastu iz godine u godinu, a ono što propisi„ preporučuju za 2 godine, postaje obaveza, objašnjava Perović. “Nema ograničenja u farmaceutskoj industriji i sve je veća praksa da se svakodnevno prilagođavamo promenama i inoviramo. Jedna od inovacija koja je danas potrebna je upotreba tehnologije informacionog modeliranja zgrada (BIM) u dizajnu, koja dramatično povećava kvalitet projekata “.

Revit

Inovacije

Najveći uticaj na predviđanje budžeta projekta ima definisanje korisničkih zahteva sa maksimalnom preciznošću. „Na svakom projektu radimo sa BIM tehnologijom kroz Revit i u visokom procentu tačnosti predstavljamo budžet našim partnerima tokom procesa dizajniranja. Veoma je važno utvrditi sve ključne stvari zajedno sa klijentom kako ne bi došlo do „naglih“ skokova iz budžeta“.

Uloga izvođača čistih soba nije samo da izbegnu nagle skokove budžeta tokom izgradnje, već da omoguće da dugoročno projekat bude što efikasniji.

Tu dolazi Termoventova HVAC stručnost. “Sa moje tačke gledišta, glavni fokus ovde je na energetskoj efikasnosti. Naš princip dizajna je da dizajniramo energetske rekuperatore kad god je to tehnološki dozvoljeno i na taj način postižemo uštede u regulaciji parametara, potrošnji električne energije i postizanje veće energetske efikasnosti na svakoj komponenti: ventilatorima, izmenjivačima toplote, filterima, parnim ovlaživačima“.

Ono na šta smo trenutno usredsređeni je stvaranje novih proizvoda, kao i razvoj „plug and play“ proizvoda kao što su klima komore i kompletna rešenja za Clean Room.

Za inovacije Perović takođe govori o interesantnom slučaju, “Zanimljivo je da smo za projekat u Holandiji postavili kućišta koja su deklarisana kao nuklearna kućišta (tj. kućišta sa curenjem” 0 “). Korišćenjem određenih vrsta filtera, sva isparenja mogu biti držana pod kontrolom “.

Pandemija

Naravno, nijedan intervju ne može biti potpun u 2020. godini, a da se ne razgovara o efektima talasa pandemije COVID-19. Perović kaže: “U početku je to bilo veoma negativno, s obzirom na to da je jedan deo projekta prebačen u drugi deo godine. Nakon prvog talasa i našeg restrukturiranja postavili smo nove ciljeve i značajno ojačali saradnju sa kompanijama iz farmaceutske industrije“.

„Naravno, veoma sam ponosan što naša kompanija sarađuje sa takvim partnerima“, oduševljen je Perović. „Najveće farmaceutske kompanije na svetu bave se rešavanjem problema sa pandemijom i verujem da ćemo zajedničkom saradnjom doći do rešenja koje će svet vratiti u normalu.
U svojih 27 godina postojanja, Termovent je poslovao sa mnogim partnerima, od Belgije, Holandije, preko Rusije, pa sve do UAE i Indije. Trenutno paralelno ima nekoliko projekata, u Holandiji, Belgiji, Austriji, Srbiji i Rusiji.

Rast ne samo za sopstvenu proizvodnju, već i za međunarodnu saradnju nije bio lak, ali Perović veruje da će biti ogromnih pomaka iz tragične situacije. “Verujemo da je iz ove krize moguće izvući pozitivne zaključke. Pandemija nas je naterala da drastično restrukturiramo logistiku, odnosno kako nabavljati sirovine, kako isporučivati gotov proizvod, kako zaštititi ljude. Svi ovi napori doveli su do činjenice da je logistika na znatno višem nivou nego pre pandemije. „

Pandemija sigurno stvara novu normalu u svakodnevnom životu, a time i u poslu. Projekat koji je za Termovent obeležio ovu godinu je projekat „Vatreno oko“, odnosno prva Covid laboratorija u Beogradu. “Završili smo ovo zajedno sa partnerima iz struke u rekordnom roku od 14 dana. Ponosni smo na ovaj projekat jer je on zbir svega za šta se zalažemo: dobra saradnja sa našim partnerima, odličan proizvod koji je naša fabrika proizvela u Kladovo i sjajan rad mog tima koji je osmislio čitav projekat“.

U pogledu oporavka od pandemije, Perović ima vrlo praktično mišljenje: “Mislim da će to biti dug proces i da će proći mnogo vremena dok se tržište u potpunosti ne oporavi. Trenutno su najugroženije male kompanije, koje su veoma važne za svaku ekonomiju (a samim tim i za našu kompaniju) i mislim da je veoma važno pomoći ovim kompanijama da im pomognu da izbegnu bankrot“.