Kako smo pretvorili krizu u šansu i šta radi Termovent u Holandiji?

Za nama su više od 2 meseca velike krize koja je prouzrokovana pandemijom Covid-19. Broj obolelih se svakodnevno povećavao, zaposleni su radili po posebnim režimima (uglavnom od kuće), fabriku smo organizovali u 3 smene po svim procedurama za zaštitu zdravlja, granice su bile zatvorene i mogućnost obavljanja svakodnevnih poslova je bila svedena na minimum.

U takvim trenucima, zaposleni firme pokazuju svoju snagu i koliko mogu da se prilagode novonastalim promenama, uplivaju u njih i krizu pretvore u šansu iz koje će svi izaći jači.

Nakon realizovanog projekta laboratorije „Vatreno oko“ na Kliničkom centru Srbije u Beogradu, kompanija Termovent je ušla u jedan projekat koji za cilj ima, između ostalog, i suzbijanje pandemije Covid-19.
U petak, 08. maja, put Holandije krenulo je 14 specijalista iz kompanije Termovent  koji će u narednih par meseci imati zadatak da, sa drugim ekipama iz EU, rade za firmu koja je najveći proizvođač vakcina na svetu, kompaniju Poonawalla Science Park i naprave mikrobiološku laboratoriju. Ta laboratorija će imati za cilj istraživanje i testiranje za detekciju i kontrolu virusa za Poliovirus, a između ostalog i Covid-19.

O veličini i ozbiljnosti samog projekta govori činjenica da je projekat podržan od Ministarstva zdravlja Holandije i Svetske zdravstvene organizacije i da je proglašen za projekat od izuzetnog značaja.

Termovent

Dušan Perović,
Predsednik kompanije Termovent

Ponosan sam što sam na čelu kompanije koja je na prostorima čitave EU veoma prepoznatljiva, dovoljno da nam se poveravaju i projekti od nacionalnih interesa država u kojima radimo, a koji su po složenosti upravo takvi da je broj kompanija koji iste može da realizuje veoma mali.

Sa ponosom ističem ogroman rad i stručnost naših saradnika, koji su svojim radom i znanjem napravili veliki broj pozitivnih referenci po čitavom svetu, EU, RF, UAE, SA, Indiji, što je značajno doprinelo da naša kompanija postane poznata i da je u vrhu kompanija koje se bave ovom oblašću.

Veliku zahvalnost dugujem Privrednoj komori Srbije, kao i ambasadama Republike Srbije u Hagu i Budimpešti bez kojih ovaj poduhvat ne bi bio moguć.

Našem timu stručnjaka u Holandiji želim dobro zdravlje, a sve druge informacija će vam dati naš direktor inženjeringa, Prijić Glišo, koji rukovodi svim ovim poslovima.

Intervju sa Glišom Prijićem direktorom sektora Inženjering

Šta Termovent tačno radi u Holandiji?

Glišo Prijić: Počevši od januara 2019. godine mi radimo na izradi projektne dokumentacije za ovaj projekat zajedno sa kompanijom Scitech. Kompanija Scitech je glavni koordinator projektne dokumentacije, a deo koji Termovent zavaršava je deo za HVAC, BMS, EMS, Elektro instalacije, VHP instalacije, Gašenje požara inertnim gasom i validiranje kompletnog projekta, pod GAP i Bio Safety Level 3 regulativama. Veliku zahvalnost dugujem kolegama iz mog tima, u prvom redu Slaviši Stankoviću, Project Manager-u na ovom projektu, na sistematičnom pristupu i nesebičnom zalaganju. U skladu sa tim projektom mi smo počeli smo da proizvodimo opremu u martu ove godine i da je šaljemo za Holandiju.

Engineering

Koliko je ovaj projekat značajan za Holandiju i svetsko zdravstvo?

Glišo Prijić: Sama činjenica da je projekat podržan od WHO (Svetske zdravstvene organizacije), Ministarstva zdravlja Holandije i finansiran od strane Vlade Holandije dovoljno govori o bitnosti projekta. Zajedno sa drugim partnerima naš zadatak je da obezbedimo prostor i parametre za ispitanje aktivnih virusa, između ostalog i Korona viruse. Ovakvih laboratorija nema mnogo u Evropi, što dodatno govori o veličini i značaju ovog projekta, pogotovu uzimajući u obzir trenutnu situaciju u svetu.

Čime je srpska kompanija Termovent zaslužila takvo poverenje?

Glišo Prijić: Ovo je četvrti projekat koji mi radimo za ovog klijenta. Uspešnost prethodnih projekata bila je najbolja preporuka i za ovaj posao. Termovent u Holandiji, Belgiji i ostatku EU, Rusiji i Balkanu  već 15 godina izvodi najzahtevnije projekte i prepoznati smo kao pouzdan partner, sa visokim kvalitetom i pouzdanošću i za najzahtevnije projekte. Vođeni motivom da kvalitet nema alternativu danas smo u poziciji da nemamo nezadovoljnog klijenta, a preporuke i reference su najbolji saveznik za dobijanje novih poslova. Na tržištima Belgije i Holandije, kompanija Termovent je razvila prepoznatljiv brend pouzadnog partnera i to nam dodatno olakšav saradnju sa postojećim i dobijanje novih klijenata.

Da li je ovaj projekat delikatniji od prethodnih projekata koje ste radili?

Glišo Prijić: Ovaj projekat je delikatniji i složeniji od svih prethodnih projekata koje smo radili. Mogu slobodno da kažem da predstavlja veliki inženjerski izazov za sve nas. Projektnu dokumentaciju smo razvili sa našim partnerima iz Belgije i Holandije: Actemium, Tyco Fire, Steris, koje smo po usaglašavnju tehničke dokumentacije angažovali kao podizvođače svakog u svom domenu. Koordinacija rada ovih partnera u domenu projektovanja i izvođenja, a opet poštujući sve Biosafety i GMP i GAP regultive, u ovako razvijenoj zemlji EU nije ni malo jednostavna.

Kako tako trenutni radovi na projektu?

Glišo Prijić: Radovi teku po planu koji je ranije zacrtan. U Holandiji je trenutno 14 naših specijalista koji će raditi na instalaciji naših klima komora i kanalskog razvoda. U narednim danima u Holandiju će otići i naš podizvođač, kompanija Instalater, koja će izvoditi radove na cevnoj instalaciji, kao i naših 6 elektro instalatera tako da ćemo uzimajući naše belgijske i holandske podizvođače u narednih mesec dana na objektu imati 40 radnika pod direktivom naše kompanije. Zahvalio bih se i Privrednoj komori Srbije, koja nam je pomogla da obezbedimo dokumentaciju potrebnu da naši radnici prođu kroz sve tranzitne zemlje od Srbije, do Holandije.

Engineering

Da li već imate u planu nove projekte u EU?

Glišo Prijić: Naravno. U planu imamo još 3 velika projekta u EU i izuetno sam zadovoljan činjenicom da su naši inženjeri veoma priznati i kompetentni za ovakva tržišta i projekte. Jedna od glavnih strategija u sektoru inženjeringa je obuka, i osposobljavanje mladih inženjera za izazovne projekte. Zahvaljujući tome trenutno raspolažemo jakim inženjerskim kadrom i veliko je zadovoljstvo upravljati takvim timom.