Cirkularne migracije

Podrška Termoventa projektu „Srbija i cirkularne migracije“

U okviru projekta „Odliv mozgova iz Srbije – postupi odgovorno sada za budućnost Srbije”, koji organizuje „Srpska asocijacija menadžera“ sa Vladom Švajcarske, naš CEO Andrija Perović održao je predavanje na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. Projekat se realizuje u cilju podizanja svesti javnosti o odlivu mozgova iz Srbije kao i kreiranja dijaloga na temu pozitivnih aspekata cirkularnih migracija. Poseban cilj projekta je da ukaže na mogućnosti i prilike za profesionalnih i lični razvoj mladih u Srbiji kroz promociju kompanijskih programa za razvoj talenata, stručnih praksi i stipendiranja, zatim programa za privlačenje kadrova i stručnjaka iz dijaspore kao i uspostavljanju dijaloga sa državnim institucijama na temu cirkularnih migracija.

Andrija je govorio o tome kako je kompanija Termovent od 1993. godine, kada je i osnovana, prerasla prvobitne okvire i postala ozbiljna kompanija koja danas posluje u preko 20 zemalja, koje čine zemlje Evropske Unije, Bliskog Istoka i Rusija.

Kako je počelo

Mnogi misle da je preduzetništvo lako, da ako si sam svoj gazda ne moraš ništa da radiš, da će mnogo više zarađivati kao preduzetnici, a ni ne slute koliko dugačak i težak put stoji iza svakog uspešnog preduzetnika“,ovako je Andrija započeo studentima priču o, ne tako lakom, putu preduzetništva.

„Nijedan početak nije lak, ne postoji uspeh bez muke, ne postoji uspešan preduzetnik bez svojih zaposlenih koji mu pomažu da taj posao održi. Zato se mi trudimo da naši zaposleni žele da ostanu u firmi i da se svi zajedno razvijamo i napredujemo!“

Pričao je Andrija o značaju zaposlenih za svakog preduzetnika, motivišući mlade ljude da ostanu u svojoj zemlji i veruju u to da će, ako već sami ne postanu preduzetnici, naći posao na kom će se osećati kao osoba od značaja i na kom će biti poštovani.

Andrija Perović

Kako se nastavilo

„Kada krenete sa promenama, tada ćete se susresti sa mnogo poteškoča, to nije trenutak da odustanete, to je trenutak kada treba da date sve od sebe jer uspeh je tu, iza ugla!

Ne treba da se plašite da se otisnete u preduzetništvu, samo budite dovoljno uporni i istrajni, svu svoju energiju i vreme uložite u promene, jer ste vi ti koji ih stvarate, ne postoji čarobni štapić!

Ali kad dođete do faze konačne svesti, samo nebo će biti granica“, bodrio je Andrija buduće preduzetnike.

Ekonomski fakultet u Kragujevcu

Andrija je svoje izlaganje završio isticanjem koliko je važno da kompanija ima plan, fokus, stabilan keš flow i stalna ulaganja, ali kao najvažnije je istakao da se u procesu korporatizacije kompanije mora sačuvati deo preduzetništva jer je to ono što zaposlenima daje energiju i volju da rade u jednoj takvoj kompaniji, važno je da kompanija bude mesto gde će ljudi voleti da dolaze, ne samo da zarađuju novac.

Forum menadžera – menadžerski odgovor na odliv mozgova – šta smo naučili?

Miloš Perović

U okviru ovog projekta, na panelu Foruma menadžera koji je za temu imao menadžerski odgovor na nedostatak adekvatnog kadra i odlazak talenata iz Srbije, učestvovao je COO naše kompanije Miloš Perović. Miloš je istakao kako više od 90% projekata Termoventa je van Srbije, što daje šansu našim inženjerima da žive i rade u Srbiji, a da budu konkurentni na svetskim tržištima.

Takođe je spomenuo i Termovent akademiju kao novi projekat, koji je započet sa ciljem da studenti uživo vide ono što neće videti na fakultetu i ukazao da ako kompanija želi dugoročno da ide napred, mora više da ulaže u ljude.

Svoje izlaganje je završio izjavom da nikad nije razmatrao da ode iz zemlje, jer voli da živi u Srbiji i da je kao student bio u specifičnom položaju jer je njegov otac već osnovao firmu i bilo je prirodno da se taj posao nastavi i u drugoj generaciji.

Pored Miloša, članove panela su činili moderator panela Dejan Ranđić, generalni direktor DNA Communication, Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica za strategiju i razvoj Delta Holdinga i Nebojša Bjelotomić, CEO Saga.

Milos Perovic

Predavanje na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu

Forum menadžera