PROJEKAT TERMOVENTA NA RUSKOM TRŽIŠTU – DEPO LESNAYA

Ponosni smo na činjenicu da je kompanija Termovent već preko 10 godina pristutna na tržištu Rusije. Ulazak na tržište se bazirao na tehnologiji čistih soba po sistemu ključ u ruke, oblasti u kojoj je Termovent jedan od lidera. Vremenom, otkrivši da rusko tržište predstavlja veliki potencijal, pored čistih soba, Termovent je razvio svoju distributivnu mrežu za prodaju klima komora.

DEPO-LESNAYA

Jedan od najznačajnijih objekata u Rusiji na koje je Termovent isporučio svoje klima komore je objekat Depo Lesnaya, u Moskvi. U pitanju je eksluzivni gastro kvart u kom se nalaze restorani, barovi, prostori za događaje, sportske hale, kao i najveći tržni centar hrane u Evropi. Tehnološki zahtevi su bili veoma složeni, s obzrom da se objekat nalazi u samom centru Moskve i predstavlja eksluzivnu lokaciju.

Originalno zdanje je građeno između 1874. i 1910. godine.

2016. godine, objekat Depo Lesnaya je dobio status objekta kulturnog nasleđa, a 2017. je počelo renoviranje i prilagođavanje objekta modernim namenama. Renoviranje je izvršeno uz nadzor Sektora za Kulturno Nasleđe Moskve i završeno je 2019. godine. Termovent je izabran za isporuku klima komora, kroz projekat renoviranja objekta Depo Lesnaya.

DEPO LESNAYA

Danas, ovaj kompleks broji 7 istorijskih zgrada i ukupno. 20.340 m². U okviru tržnog centra hrane u objektu Depo Lesnaya nalazi se 75 gastronomskih kutaka, 1700 sedišta i 140 prodavnica svežih proizvoda. Takođe, u okviru kompleksa dešavaju se koncerti, predavanja i događaji koji okupljaju ljude iz celog sveta.

O detaljima učešća Termoventa u ovom projektu, pitali smo našeg kolegu Jovana Milivojevića, predstavnika prodaje za tržište Rusije.

Izuzetno mi je drago što smo učestvovali na jednom ovako značajnom referentnom projektu. Kroz realizaciju, susreli smo se sa brojnim zahtevima koje smo uspešno ispunili.

U skladu sa namenom i specifičnošću ovog objekta, zahtevan je izuzetno nizak nivo buke. Takođe, nenarušavanje arhitektonskog izgleda objekta i velika pouzdanost i sigurnost u radu. Nizak nivo buke je zahtevan zbog neposredne blizine stambenih objekata. Depo Lesnaya se nalazi u centru Moskve i neophodno je bilo da buka naših klima komora nikako ne remeti okolinu. Rađen je specijalan proračun nivoa buke i urađeni specijalni prigušivači kako bi se odgovorilo tehnološkom zahtevu.

Sve komore su ,,side by side“, kako se ne bi videle ni sa jedne strane objekta i time sačuvao arhitektonski oblik. Poseban izazov su bile dimenzije klima komora, zbog starosti objekta i slabe nosivosti plafona komore su morale biti oslonjene na noseće grede koje su bile u rasponu od 3-6 metara. To je ujedno i otežavalo samu montažu klima komora.

Sve komore su isporučene sa radnim i rezervnim ventilatorom, u slučaju otkazivanja jednog, drugi automatski stupa u pogon kako objekat ne bi ostao bez potrebne količine svežeg vazduha.

Isporučili smo 14 Standard Pro klima komora sa ukupnim protokom vazduha od 282.332 m³/h.

DEPO LESNAYA
DEPO-LESNAYA

Čast nam je bila što smo učestvovali u projektu od ovako velike važnosti. Ponosan sam što je Termovent u stanju da izvede ovako složene projekte i verujem da ćemo i u budućnosti ostvarivati brojne uspehe na tržištu Rusije.