Online-conference

Prva ONLINE KONFERENCIJA Biznis u izazovnim vremenima

Prva online konferencija koju je SAM organizovao u saradnji sa ICT Hub-om pod „Biznis u izazovnim vremenima – Kako odgovorno prilagoditi poslovanje za dobrobit zaposlenih, kompanija i društva?“ održana je juče, u četvrtak, 19. marta.

U nastavku Vam predstavljamo kratak opis konferencije “Biznis u izazovnim vremenima”, preuzet sa sajta Srpske Asocijacije Menadžera. Takođe snimak cele online konferencije možete naći na ovom linku ili na dnu stranice.

Jedinstvena poruka svim menadžerima i preduzetnicima sa online konferencije glasi: Napravite plan koji podrazumeva rukovođenje operativnim troškovima i poveriocima, sprovedite disciplinu u realizaciji plana i postignite jedinstvo u dogovorenom vremenu.
Prioritet je sačuvati ljude, ali i pronaći načine da se održe poslovni procesi i osigura likvidnost preduzeća u izazovnim vremenima u periodu dok traje vanredna situacija – samo su neki od zaključaka prve online konferencije u organizaciji Srpske asocijacije menadžera i ICT hub-a.

Online-conference

O načinima na koje poslovna zajednica može da pomogne društvu, ali i šta je potrebno da bi se oni koji su prvi na udaru, mala i srednja preduzeća, sačuvali i održali i koliko je značajno da se dele najbolje prakse, ideje i predlozi, pričali su: Dragoljub Damljanović, predsednik SAM-a i potpredsednik za energetiku i usluge u Jugoistočnoj Evropi, Schneider electric, Slavko Carić, CEO, Erste banka, Slobodan Đinović, direktor, Orion telekom i Miloš Perović, operativni direktor i suvlasnik, Termovent. Specijalni gosti iz inostranstva bili su: Sonja Šmuc, generalna direktorka Gospodarske Zbornice Slovenije i Goran Ličanin, CDO and Business Development Director for IOT, Cloud and B2B HUAWEI CEE&NORDIC Poljska. Online konferenciju su moderirali Dejan Ranđić, direktor DNA Communications i ICT hub-a i Kosta Andrić, managing partner ICT hub-a.

Online-conference

„Uloga poslovne zajednice je da brine o zaposlenima i da ih zaštiti, da im omogućimo da način na koji rade bude najbezbedniji. Uz to potrebno je da nastavimo poslovne procese koliko je to moguće, infrastrukturni sistemi ne smeju da stanu“, prvi je komentar Dragoljuba Damljanovića, predsednika UO SAMa.

Online-conference

U Kini je, prema rečima Damljanovića, biznis počeo značajno da se povećava, iako je u u prva dva meseca ove godine izuzetno pao.
„Moramo da budemo pripremljeni da će u mnogim segmentima potreba značajno porasti i da budemo spremni da to zadovoljimo. Ipak, najvažnije je da se poslovna zajednica potrudi da pomogne malim i srednjim preduzećima, ako možemo da uzmemo neke usluge od njih, ali i da apelujemo na Vladu da se prvi nivo pomoći usmeri ka njima, da ne moraju da otpuste zaposlene i da mogu da restartuju poslove“.
Prognoze u vanrednoj situaciji su veoma nezahvalne, a Damljanović poručuje:
„Spremamo se da krenemo sa proizvodnjom punom parom od kraja drugog kvartala. Ova kriza će proći, važno je da pokažemo da smo ljudi, da se brinemo jedni o drugima, da sačuvamo biznise, mala i srednja preduzeća i da ostanemo svi mirne i čiste glave“.

Banke u Srbiji su prošle različite krizne situacije i prema rečima Slavka Carića, CEO Erste banke, visoko su kapitalizovane, visoko likvidne i rezistentne na udare.

Online-conference

„Nedostatak prihoda bankarskog sektora biće veliki, ali ne i dramatičan, imaćemo smanjen priliv novca, ali nijedna neće biti u problemu da ostane bez likvidnosti. Imamo dva prioriteta – zdravlje zaposlenih, a onda i da održimo funkciju platnog prometa i likvidnosti u sistemu da bi privreda mogla da nastavi da funkcioniše“.
Poslovni tokovi ne smeju da stanu, a bitan deo toga je finansijski deo.
„Narodna banka Srbije donela je moratorijum na sve kredite, to je mera koju pozdravljam jer smatram da treba osloboditi i privredu i građane tereta kroz plaćanje obaveza. S druge strane, sve mere koje su širokog spektra nisu dovoljno dobre jer imamo deo privrede koji normalno radi i obezbeđuje sebi likvidnost, a i one druge koji su pred ivicom ozbiljnih problema. Moramo da donesemo još mera koje će imati širi spektar od ovoga“.

Orion Telekom uveo je niz mera kako bi se što lakše prilagodio novonastaloj situaciji.
„Količina podataka koje teku kroz mrežu se utrostručio u poslednjih nedelju dana, pripremamo se za još veće povećanje saobraćaja. Važno je da održimo nivo prihoda, jer smo imali juče pad od 20 odsto. Takođe, bitno je da održimo procese i procedure da klijenti budu bezbedni i da im damo dovoljno informacija šta mi radimo sa naše strane da taj strah od zaraze eliminišemo“, kaže Slobodan Đinović, direktor Orion telekoma.

Online-conference

Više od 50 ekipa je, prema rečima Đinovića, na terenu.
„Trudimo se da održimo partnerske firme, mala i mikro preduzeća, u životu. Ono što je posebno važno je da radimo sa timovima na novom setu proizvoda i usluga koje možemo da pružimo klijentima. Ima više faktora koje možemo da analiziramo i izvučemo zaključke, ali je potrebno i da kroz asocijacije tražimo mere, da napravimo pritisak da se donesu druge mere, jer što duže budemo čekali posledice će biti dramatičnije“.

Solidarnost među kompanija je veoma važna prema rečima Miloša Perovića, operativni direktor i suvlasnik Termoventa.

Online-conference

„Svakodnevno dobijamo cunami od informacija oko virusa među kojima je potrebno da odaberemo one koje su tačne, relevantne i da na osnovu toga isplaniraš budućnost. U ovom periodu moramo da budemo solidarni, da mislimo na ljude koji su prioritet, ali istovremeno da koristimo asocijacije, udruženja, da međusobno komuniciramo i razmenjujemo iskustva, da čujemo ko šta planira i da banke, privreda, poreski sektor i Vlada pričaju zajedno. Svakodnevna komunikacija svih je važna i interno i eksterno da bismo sačuvali ljude, ali i i procese i novac, da pokušamo sve to da izbalansiramo“.

Gosti iz inostranstva:

Sonja Šmuc, generalna direktorka Gospodarske Zbornice Slovenije, prenela je iskustva iz Slovenije.

Online-conference

„Mere koje se preduzimaju su svaki dan sve strožije, važno je da budemo podrška članicama Komore, ali i svim onima koji to nisu, da u ovim teškim vremenima omogućimo svima da dobiju konkretan savet. Naša Komora ima oko 150 poziva dnevno, posvećeni smo tome da pružimo sve ono što možemo od informacija koje pomažu privrednicima da se što bolje snađu“.

Goran Ličanin, CDO and Business Development Director for IOT, Cloud and B2B HUAWEI CEE&NORDIC je podelio iskustva iz Poljske:

Online-conference

„Ekonomija u Poljskoj je prošle nedelje blago stala, uvedene su dodatne mere, ne rade tržni centri, bilo kakva okupljanja su zabranjena, preporuke Vlade su da se radi od kuće. Što se ekonomskih mera tiče, Evropska unija izdvojila je sedam milijardi evra, a sama država samostalno 47 milijardi. U specijalnim okolnostima određene firme mogu da dobiju do 40 odsto nadoknade plate za zaposlene“.

Online-conference

Ovo je prva u nizu online konferencija koje će SAM održati i Termovent vas sve poziva da pratite SAM website i pratite nove online konferencije.