Fabrika-čokolade

TERMOVENT KLIMA KOMORE NA NAJVEĆOJ FABRICI ČOKOLOADE NA BALKANU – BARRY CALLEBAUT

Kroz svoj rad i delovanje, Termovent je uvek spreman da sarađuje sa najkvalitetnim partnerima, kako u Srbiji, tako i u Evropi i svetu. Zadovoljstvo nam je što smo u mogućnosti da imamo reference poput kompanija: Cooper Tires, Hemofarm, Hotel Hilton i mnoge druge partnere u oblasti Air Treatment Engineering-a.

Velika nam je čast da u naše reference uvrstimo i jednog od vodećih proizvođača čokolade na svetu, kompaniju Barry Callebaut, koji je nedavno otvorio proizvodnju u Novom Sadu. Ovom prilikom čestitamo kompaniji Barry Callebaut i želimo im puno uspeha u novom projektu.

Chocolate-factory-Barry-Callebaut

Proizvodni pogon se prostire na 12.000 m² i biće najveća fabrika čokolade na Balkanu. Kompanija Barry Callebaut, sa sedištem u Cirihu je prerađivač kakaoa i proizvođač čokolade. Fabrika u Novom Sadu ima kapacitet za proizvodnju 50.000 tona čokolade godišnje.

Na ovom projektu Termovent je učestvovao sa proizvodnjom i isporukom klima komora.

Nešto više o samoj realizaciji Termoventa na ovom projektu ispričao nam je naš kolega

Radoslav Zdravković, rukovodilac prodaje u sektoru Air Treatment Engineering-a.

Srećan sam što smo, pored brojnih velikih projekata u Srbiji i regionu, učestvovali i u ovom jedinstvenom projektu.

U sklopu realizacije projekta izradili smo, isporučili i pustili u rad 13 klima komora, uz komandne ormane i kompletnu automatiku za upravljanje i rad klima komora.

Od 13 isporučenih klima komora, 6 su vrste Hygienic Pro, a 7 Standard Pro. U njima se ukupno obrađuje 389.220m³ vazduha.

Radoslav-Zdravkovic

Specifičnost je da jedna od Hygienic Pro klima komora koje smo izradili i isporučili ima protok vazduha od čak 73.000 m³/h. Sve klima komore su sa EC ventilatorima i integrisanim frekventnim regulatorima. Kao rešenje za veću energetsku efikasnost, na svakoj klima komori je implementiran takozvani “fan wall”. To znači da je umesto jednog ventilatora velike težine i snage, ugrađen veći broj manjih ventilatora na svakoj klima komori. Sve isporučene klima komore u za projekat fabrika čokolade Barry Callebaut su unutrašnje. Obezbedili smo kompletnu automatizaciju za praćenje i regulaciju temperature, vlažnosti, protoka, kanala i pritiska u prostoriji. Sistem se sastoji od elektro ormara i pripadajućih elemenata automatike (ventilatori, senzori, termostati, izmenjivači toplote, pumpe, klapne i aktuatori ventila…) za 13 klima komora sa SCADA aplikacijom.

Fabrika-čokolade
Fabrika-čokolade

Kompletan sistem je baziran na Siemens Climatix kontrolerima koji su programirani da odgovaraju potrebama klijenta i projektovanim uslovima – kontrola protoka odvoda/dovoda, funkcija varijabilnog protoka, kontrola pritiska u kanalu za izvlačenje/dovod, kontrola konstantne zapremine vazduha/kontrola promenljive zapremine vazduha, izvlačenje temperatura/napajanje kontrola sobne temperature, Funkcija kompenzacije spoljne temperature i kontrola vlažnosti u prostoriji. SCADA aplikacija sadrži ekrane na kojima korisnik može da prati stvarne vrednosti procesa, podesi željene parametre, rad kontrolnih jedinica i pojedinačnih aktuatora i dobije informacije o postojećim i prošlim alarmnim situacijama koje su grupisane u različite kategorije, u zavisnosti od ozbiljnosti problema. Vrednosti svih bitnih parametara se evidentiraju u bazi podataka i moguće ih je pregledati. Pristup određenim poljima za podešavanje parametara koji se koju koriste ovlašćena lica zaštićena je administratorskom lozinkom.

Od velike nam je važnosti da svaki projekat izvedemo na najbolji mogući način i drago mi je što je projekat u fabrici čokolade Barry Callebaut to i pokazao.

Na ovom projektu partner nam je bio naš dugogodišnji saradnik, kompanija Energogroup. Iskoristio bih ovu priliku da im čestitam na sjajnoj realizaciji i zahvalim na kooperativnosti i komunikaciji koja je bila na maksimalnom nivou, u svakom trenutku realizacije ovog projekta. Radujemo se nastavku naše saradnje u budućnosti.