TSC

TERMOVENT KLIMA KOMORE NA NOVOM STADIONU FK TSC-A U BAČKOJ TOPOLI, SRBIJA

Zahvaljući svom dugogodišnjem iskustvu, Termovent je pouzdan partner na projektima različitih vrsta, od industrijskih postrojenja, objekata komercijalne primene, sportskih hala i mnogih drugih. Prošle godine, imali smo priliku da učestvujemo na projektu novog stadiona fudbalskog kluba TSC iz Bačke Topole.

Novi stadion, koji je jedan od najmodernijih u Srbiji, ima kapacitet od 4.500 gledalaca i nalazi se u okviru fudbalske Akademije kluba TSC. U planiranju i izgradnji ovog stadiona vodilo se računa o energetskoj efikasnosti, postoje toplotne pumpe i solarni paneli kako bi se umanjila potrošnja spoljne električne energije, a projektanti su tokom celom projekta vodili računa o životnoj sredini i uslovima za održivi razvoj.

TSC
TSC

Zadovoljstvo nam je što je Termoventu ukazano poverenje da učestvuje u ovom projektu kroz izradu i isporuku klima komora.

Nešto više o našem učešću na ovom projektu pitali smo Igora Madžića, Menadžera tehničke pripreme u Air Treatment diviziji u našoj kompaniji.

Termoventov opseg posla je bio isporuka klima komora za klimatizaciju sledećih prostora u sklopu objekta (kompleksa) Stadion TSC, Bačka Topola:

1. Bazenska klima komora HYDRA Basic GOLD za bazenski prostor
2. Standardna klima komora Standard:pro za kuhinjski prostor
3. Standardna klima komora Standard:pro za restoran
4. Standardna klima komora Standard:pro za konferencijsku salu sa holom

Za Standard:pro sisteme u pitanju je samo isporuka klima komora bez dodatnih radova.

Za HYDRA Basic GOLD sistem u pitanju je bila isporuka klima komore u kompletu sa perifernim elementima automatike i elektro ormarom za upravljanjem celog sistema bazenske klima komore.

Igor-Madžić

TSC
HydraPro Air Handling Unit

Sistemi Standard:pro predstavljaju jedinice za klimatizaciju prostorija definisanih projektnim rešenjem. U pitanju su Termovent standard sistemi koji su projektovani prema nameni prostorija i projektovana oprema u njima omogućava postizanje i održavanje željenih parametara prostorija tokom cele godine.

Sistem HYDRA Basic GOLD je visokoefikasni uređaj namenjen prostorijama kao što su bazeni. Cilj ovakvog sistema (jedinice) je da postigne i održava komforne uslove u bazenskom prostoru i time prevashodno omogući dobro zdravlje i raspoloženje ljudi. Sa druge strane (ne manje važno), vrši odvlaživanje prostora (usled isparavanja bazenske vode) i time štiti konstrukciju prostora (zidove, staklene površine,…) od propadanja.

Glavni element ovog sistema je visokoefikasni rekuperator sa „bypass“ žaluzinama koji omogućava da tokom većeg dela godine rekuperišemo preko 90% povratne toplote iz prostora, time ne opteretimo vodeni dogrejač i time smanjimo potrošnju energenata u eksploataciji. Ovaj sistem je takozvani „plug&play“, koji u kompletu sa automatikom i elektro ormarom omogućava automatsku regulaciju uređaja shodno mnogim faktorima (spoljni uslovi, unutrašnji parametri,…) i na taj način bira najoptimalniji režim. Time stvara korisniku beneficije i u pogledu komfora i eksploatacionih troškova.

HydraPro Air Handling Unit

Klima komora HYDRA Basic GOLD

Zahtevi klijenata se kao i kod većine rešenja baziraju na osnovu projektnog rešenja. Projektno rešenje je bilo da se obezbedi komfort shodno svetskim standardima. Naš predlog i odgovor se bazirao na tome da se prevashodno odgovori na projektno rešenje, a zatim da se klijentu istovremeno ponudi najefikasnije i najoptimalnije eksploataciono rešenje. U pitanju je komforna klimatizacija i naši sistemi u potpunosti zadovoljavaju projektno rešenje.

Klima komore koje smo isporučili imale su neke svoje specifičnosti.
Kod Standard Pro sistema, u pitanju su jedinice koje se rade kao „custom“ rešenje prema želji projektanta i klijenta. Generalno, u pitanju su prilagodljivi sistemi shodno mnogim ograničavajućim faktorima (cena, smeštajni prostor…).

Kod HYDRA Basic GOLD sistema, u pitanju je Termovent standardno rešenje, koje na naš predlog nudimo klijentu. U cilju prevashodno da odgovara projektnom rešenju i obezbeđivanju komforne klimatizacije, ali istovremeno i da omogući klijentu mnogo nižu potrošnju u eksploatacioniom uslovima. Ovaj aspekt se često zanemaruje, a možda je i najbitniji.

TSC
TSC

Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim kolegama iz Termoventa koji su učestvovali na ovom projektu, kao i kompaniji Cim Gas doo, našim partnerima. Radujem se što ćemo i u budućnosti učestvovati na brojnim zanimljivim projektima.