Continental

TERMOVENTOVA REŠENJA NA NOVOJ FABRICI KOMPANIJE CONTINENTAL

Kroz godine rada i iskustva, ponosni smo što danas Termoventov program proizvodnje ima veoma široku primenu. Klima komore koje Termovent proizvodi se nalaze na brojnim objektima u Srbiji i širom Evrope, a jedan od njih je i proizvodni pogon kompanije Continental, koji se nalazi u Novom Sadu.

Continental

U pitanju je nemačka kompanija koja zapošljava oko 1000 ljudi u Srbiji, od kojih je čak 800 inženjera. Continental razvija i proizvodi visokotehnološke komponente za automobilsku industriju i pravi je primer kapaciteta koji mladi inženjeri u Srbiji poseduju. Čast nam je što smo dobili poverenje za izradu i isporuku klima komora na novoj fabrici ove kompanije, koja je otvorena u martu 2021. godine. Na ovom projektu smo sarađivali sa kompanijom Termo tim koja je bila nosilac posla za CT Park.

Termovent je proizveo i isporučio pet klima komora STD:pro, sa ukupnim protokom vazduha od 174,200 m3/h.

Temovent je nastavio saradnju sa kompanijom Continental, kroz redovno servisiranje klima uređaja.

Nešto više o ovom projektu pitali smo našeg kolegu Velimira Perišića, rukovodioca sektora Servis i Automatika u sklopu divizije Air Treatment.

Zadovoljstvo mi je što smo imali priliku da radimo na ovom projektu, a u nastavku su neki detalji o Termoventovom obimu posla.

Uz Klima komore su isporučene kompletno sa elektro ormanima i kontrolnim sistemom. Termovent se pobrinuo i za puštanje sistema u rad i obuku korisnika.

Velimir Perisic

Kompletni sistem je zasnovan na standardnom rešenju za naše klima komore.
Taj sistem obuhvata Siemens climatix kontroler, IO module i touch panele. Konfiguracija kontrolera i touch panel-a je u potpunosti prilagođena zahtevima korisnika (regulacija protoka, pritiska u prostoru, temperature i vlage). Postoji mogućnost korišćenja različitih dodatnih funkcija kao što su kalendar, temperaturna kompezacija, različiti korisnički pristupi, pregled trendova, trenutnih alarma, istorije alarma, itd.

Od periferije je korišćena oprema proizvođača Siemens, kao i Danfoss (frekventni regulatori). Dok se za opremu u ormanu za napajanje elemenata sistema automatike je proizvođača Schneider Electric. Oprema za akviziciju signala Phoenix contact.

Kompletna montaža opreme i kabliranje je rađeno u samoj fabrici i korišćene su brze konekcije, što omogućava funkcionalno testiranje pre isporuke i brzo povezivanje na objektu, bez mogućnosti greške. Ovaj proces je ubrzao vreme ispitivanja na objektu i proces samog puštanja u rad.

Continental
Klima-komora

Sistem se uspešno koristi već preko godinu dana i drago nam je što imamo aktivan ugovor o redovnom periodičnom održavanju klima komora. Ovom prilikom se zahvaljujem kompaniji Continental na sjajnoj saradnji i želim uspešno dalje poslovanje.